Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czarna, biała, mocna czy może lekka? Jaka jest Twoja kawa? A może tylko mleczna lub tylko słodka? Kawa to drugi najpopularniejszy napój świata po wodzie – podawana jest na mnóstwo sposobów. A jakich? O tym w naszym artykule.

Tutaj dowiesz się, jakie są rodzaje kawy: czym charakteryzuje się kawa americano, co to jest macchiato i czym różni się od cappuccino albo latte macchiato.

Biała czy czarna?

Tak naprawdę taką wyjściową różnicą na grupy kaw są zwolennicy tej czarnej bez dodatku czegokolwiek oraz tej z mlekiem. To najważniejsza różnica. Jednak to dopiero początek. Poniżej prezentujemy rodzaje kaw z podziałem na te z mlekiem raz bez. Czy znałeś te wszystkie 12 pozycji?

Caffé latte, czyli dosłownie: kawa z mlekiem – rozpoznasz najłatwiej po grubej warstwie lekkiej piany. Przygotowywane jest z porcji espresso i dwóch porcji gorącego spienionego mleka. Latte jest łagodne i może być podane z dodatkiem syropu, na przykład waniliowego albo orzechowego.

● Cappuccino – to inna wersja kawy z mlekiem. Odrobinę mocniejsze od latte, bo przygotowane z mniejszej ilości mleka, cappuccino ma cieńszą, bardziej zbitą i bardziej kremową piankę.

 Flat white – dosłownie: płaska biała – czyli mleczna kawa bez pianki. Kawa flat white jest zazwyczaj robiona z espresso i pełnotłustego mleka w proporcji pół na pół, dlatego jest mocniejsza, ale też bardziej kremowa niż latte.

● Macchiato znaczy po włosku cętkowany, a kawa macchiato to kawa z „cętką” lub plamką mleka. Mleka w macchiato może być zaledwie 1-2 łyżeczki i ma ono za zadanie odrobinę osłodzić i złagodzić smak czarnej kawy.

● Latte macchiato – to odmiana latte, z większą niż latte ilością piany i z mniejszą proporcją espresso. Z macchiato nie ma tak wiele wspólnego, może poza luźnym nawiązaniem do cętek czy raczej prążków, bo latte macchiato ma 3 warstwy: jasną warstwę mleka na dole szklanki, ciemną warstwę kawy pośrodku i warstwę piany na górze. Taki efekt osiąga się przez dodanie espresso do mleka, zamiast mleka do espresso jak w klasycznym latte.

Espresso – to esencja kawowa, która powstaje pod ciśnieniem z 25 ml (+/- 2.5 ml) wody i 6.5 do 9 gramów drobno zmielonej kawy. Na powierzchni prawidłowo przygotowanego espresso znajduje się cienka warstwa kawowej pianki, która nazywa się crema. Espresso jest bazą dla wielu innych typów kawy.



Double espresso, czyli podwójne espresso, to w teorii 60 ml płynu z 14 g kawy, ale ponieważ podwójne espresso ma więcej cremy, w rzeczywistości samego płynu jest około 50 ml.

● Ristretto – to odmiana espresso. Jest mniejsze objętościowo – maksymalnie 22 ml, a krótszy czas ekstrakcji oznacza, że ristretto zawiera mniej kofeiny niż espresso, ale za to ma jeszcze bardziej wyrazisty i lekko słodszy smak.

Lungo – to pojedyncze lub podwójne espresso z większą ilością wody: kawa lungo ma zazwyczaj 130 do 170 mililitrów.

Americano – jest rodzajem kawy najbardziej zbliżonym do napoju, który w Polsce tradycyjnie nazywa się czarną kawą. Może być zrobione z espresso i wody w proporcji pół na pół lub trochę słabsze: ⅓ espresso na ⅔ wody. Americano jest czasem mylnie nazywane „kawą z filtra”, składającą się z pojedynczego (30 ml) lub podwójnego espresso (60 ml) i 90 ml gorącej wody. Nazwa pochodzi od anegdoty: amerykańscy żołnierze stacjonujący we Włoszech podczas II wojny światowej pili rozcieńczone włoskie espresso w celu dostosowania raczej mocnego napoju do północnoamerykańskich kubków smakowych – dlatego lokalni Włosi nazwali napój „Americano”.

Long black, czyli długa czarna, to takie americano w wersji z Antypodów. Kawa long black jest słabsza od americano: do jej przyrządzenia wykorzystuje się jedną część espresso na 4 lub 5 części wody. Inaczej niż w americano, najpierw wlewana jest woda, potem espresso – dzięki temu crema nie zostaje wymieszana z wodą, co według niektórych pozwala zachować bardziej wyrazisty smak kawy.

● Kawa filtrowana, nazywana też kawą przelewową, powstaje przez zalanie zmielonej kawy wrzątkiem i przesączenie powstałego napoju przez filtr. W odróżnieniu od espresso, podczas takiej ekstrakcji nie wykorzystuje się wysokiego ciśnienia – dlatego kawa ma mniej intensywny, łagodniejszy smak.

 

Źródło: https://www.philips.pl 


REKLAMA

 

Wybrane ogłoszenia

Recenzja stworzona przez Olę z : https://www.faceb ...
Pióra wieczne i kulkowe na naboje.
SPRĘŻONE POWIETRZE CLEVERTON 600ml
Farby pakowane po 500 ml.
Teczka wolnostojąca z 13 przegródkami.
Samoprzylepne uchwyty do większości rodzajów kabli ...
Podręczna drukarka etykiet
Nowość w ofercie HAMELIN
Totalny hit sprzedażowy!!

Losowo wybrane artykuły branżowe

  • Darmowe podręczniki w szkołach

    Rada Ministrów przyjęła projekt Ministerstwa Edukacji Narodowej dotyczący darmowych podręczników w szkołach. Wprowadzenie dotacji celowej na zakup podręczników, nałożenie na szkoły obowiązku zapewnienia uczniom bezpłatnego dostępu do nich, zmiany w zakresie dopuszczania podręczników do użytku, a także umożliwienie rodzicom wpływu na ustalanie szkolnego zestawu podręczników – to tylko niektóre zmiany, jakie przewiduje projekt nowelizacji ustawy o systemie oświaty.

    Więcej…  
  • Toner ASARTO zwycięzcą testu zamienników do drukarek laserowych HP

    Redakcja PC World, w najnowszym teście (listopad 2017), przyjęła za cel znalezienie najlepszego zamiennika do drukarek laserowych. Zwycięzcą został toner marki Asarto o symbolu AS-LH226BN, który uzyskał 9,6 na 10 pkt. oraz zdobył tytuł "Najlepsza wydajność PC World".

    Więcej…